Події
19 червня 2019
Міськрада Харкова проголосувала за повернення проспекту Григоренка імені маршала Жукова
"За" проголосували 59 депутатів.
news-image

Харківська міська рада в середу розглянула питання про повернення проспекту Петра Григоренка імені радянського маршала Георгія Жукова і підтримала відповідне рішення. Як передає "Інтерфакс-Україна", в підтримку такого рішення на сесії в середу проголосували 59 депутатів, проти - 13, передає «Є!»

Рішення передбачає також, що ім'я Петра Григоренка буде присвоєно новій вулиці (пробивці) від вул. Римарської до вул. Клочківської.

Як повідомлялося, у травні 2016 року голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін підписав розпорядження "Про перейменування низки об'єктів топоніміки м. Харкова" у рамках закону "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки". Воно, зокрема, передбачало перейменування станції метро "Маршала Жукова" на "Палац спорту", а однойменного проспекту - на проспект Петра Григоренка (радянського генерала, правозахисника, що виступав на захист кримських татар та інших депортованих народів).

8 травня 2019 року на сайті Харківської міськради було зареєстровано електронні петиції з вимогою повернути проспекту та станції метро ім'я маршала Жукова та прибрати з пл. Свободи волонтерський намет "Все для перемоги", встановлений там проукраїнськими активістами у вересні 2014 року.

Того самого дня Геннадій Кернес заявив про підтримку обох петицій і пообіцяв зробити усе від нього залежне, щоб їх реалізувати, якщо вони наберуть необхідну кількість голосів. Протягом 9 травня обидві петиції набрали понад 5 тис. голосів, необхідних для розгляду міською владою.

Читайте також: В Інституті нацпам'яті прокоментували повалення пам’ятника Жукову в Харкові