Суспільство
15 червня 2020
Реальна вартість прожиткового мінімуму становить 4,2-4,3 тис. грн - міністр соцполітики Лазебна
Перегляд підходів до визначення реального прожиткового мінімуму - це вимога часу.
news-image

Міністр соціальної політики України Марина Лазебна заявляє, що на сьогодні реальна вартість прожиткового мінімуму в країні становить 4,2-4,3 тис. грн. Про це пише Інтерфакс Україна.

 Ми маємо, нарешті, сказати людям, яким є реальний прожитковий мінімум. Тому що на сьогодні це фактично рівень виживання, а не проживання. Іноді дивуєшся, коли дивишся, який набір продуктів і товарів туди входить, і як це можна прив'язати до виміру гідного життя людини. Тому передусім треба змінити підходи і сферу його застосування", - сказала Лазебна в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Міністр зазначила, що на сьогодні в 40 законах виплати, штрафи і надбавки прив'язані до прожиткового мінімуму, у зв'язку з чим у держави склалася патова ситуація, коли через штучно створений низький прожитковий мінімум влада не може ефективно управляти соціальними стандартами.

Тому спільно з профільним комітетом Верховної Ради працюємо над тим, щоб змінити методологію. Ми дискутуємо, наприклад, щодо формули визначення: буде він становити 40% від середньої заробітної плати у країні чи визначатиметься нормативно-структурним методом", - додала вона.

За словами Лазебної, Мінсоцполітики є прибічником саме нормативно-структурного методу, суть якого полягає у визначенні вартості продовольчої складової прожиткового мінімуму і його питомої ваги, за основу беруться показники Міністерства охорони здоров'я про те, скільки треба людині споживати різних продуктів харчування.

Міністр наголосила, що на сьогодні реальна вартість прожиткового мінімуму становить 4,2 - 4,3 тис. грн.

Відповідаючи на запитання, чи буде у бюджеті наступного року він зафіксований на такому рівні, Лазебна заявила, що так має бути, "але ми маємо визначитися, як ми досягатимемо цього стандарту. Але, головне, чесно показати реальний прожитковий і не вводити в оману людей".

Як повідомлялося, згідно з державним бюджетом на 2020 рік прожитковий мінімум на одну особу з розрахунку на місяць із 1 січня 2020 року становить 2 027 грн, з 1 липня - 2 118 грн, з 1 грудня - 2 189 грн.

Раніше ми писали, що Кабмін схвалив законопроект про підвищення прожиткового мінімуму до 4200 гривень. Кабінет міністрів України схвалив законопроект, який дасть змогу в подальшому підвищити прожитковий мінімум, за попередніми розрахунками, до 4200 грн на місяць.

До речі, підвищення пенсійного віку в Україні не є питанням завтрашнього дня, проте воно неминуче. Про це заявила глава комітету Верховної ради з питань соціальної політики Галина Третьякова (фракція "Слуга народу").

Нагадаємо, у квітні найбільше знизилась середня зарплата у сфері послуг. Якщо розглядати динаміку зміни середньої зарплати по регіонах, то найбільше падіння помічено у м. Києві - на 2712 грн.

Читайте також:На економіку чекає найбільше падіння з часів Другої світової війни