Суспільство
6 липня 2020
Віктор Ющенко: «Хліб — річ наслідкова, а не річ причинна»
Як пише політик, демократія — це один із способів множення багатства, раціоналізація організації господарства.
news-image

Третій президент України, Віктор Ющенко, стверджує, що українці повинні навчитися демократії. Про це він написав у Фейсбук.

Але, я думаю, дві третини нації не думають про демократію, як про першорядне. Це хибний раціоналізм, який глибоко сидить у душах багатьох, у кого немає розуміння, що багатий стіл творить свобода і демократія, як механізм захисту цієї твоєї свободи. Раб ніколи не міг створити достатку. Разом з тим, голоду ніколи не було в демократіях. В авторитарних режимах голод був завжди: чи то Радянський Союз, чи то Північна Корея, чи то низка африканських країн, чи то Куба та Китай", - пише Ющенко.

Як пише політик, демократія — це один із способів множення багатства, раціоналізація організації господарства. 

Іншими словами, свобода — це цінність, це вартість № 1, з якої починається відповідь на питання, як збудувати твоє благополуччя. Я це відчував на собі, коли у багатьох аудиторіях ти починаєш говорити про свободу і демократію. Було добре помітно, як люди, що дивилися на мене, не надто приховували свої відчуття, на обличчях буквально було написане: «хлопче, ти десь у хмарках, ми говоримо зараз про зарплати, про пенсії, а ти нам розказуєш, що свобода нас нагодує!» Так, я стверджую, що свобода вас нагодує. Якщо ви аж так гіперраціонально мислите, то подумайте: де найвищі стандарти пенсій і зарплат?", - стверджує третій президент України.

Ющенко переконаний, що найвищі соціальні стандарти дала демократія. 

Це аксіома. Аксіоми не дискутуються. Найліпшу пенсію — регулярну, стабільну, суспільно справедливу — знайдеш у країні демократії, а не в країні комуністичного чи ще якогось іншого авторитарного режиму. Тому коли ми говоримо про соціальні стандарти — вони найкращі там, де найкраща демократія. Я хотів би стверджувати, що це пряма кореляція. Кожний має дійти до цього висновку своєю стежкою, своїм розумінням. Я просто хочу сказати, що демократія — один із обов’язкових інструментів сьогоднішнього суспільного життя. Якщо ми цього не зрозуміємо і будемо повертатися до демократії за залишковим принципом, як до останнього, упослідженого пріоритету, якщо хтось скаже собі: «Та, знаєте, давайте демократію поставимо на останнє місце і зараз не будемо її обговорювати, а будемо обговорювати хліб насущний» — значить, ти не розумієш, як твориться хліб. Бо хліб — річ наслідкова, а не річ причинна", - підсумував Віктор Ющенко.

Нагадаємо, військово-політичний конфлікт України і Росії незабаром загостриться, - політтехнолог. Причиною загострення відносин стануть суперечності, що виникли на останній зустрічі представників "нормандської четвірки" в Берліні.

До речі, Андрій Пальчевський - новий центр тяжіння для всіх, хто розчарувався в діях влади. У той час, як кількість розчарованих у діях влади неухильно зростає, Пальчевський створює нову політичну альтернативу.

Зазначимо, що рейтинг довіри Зеленському вперше став негативним, — КМІС.

Читайте також:У Зеленському розчарувалися «тупі». Головне з інтерв'ю батька президента