Iнтерв’ю
30 жовтня 2020
Єгор Соболєв: «Голова Конституційного Суду купував землю в окупантів в окупованому Криму»
Ексклюзивне інтерв'ю з Єгором Соболєвим.
news-image

Сьогодні суддям Конституційного Суду під будівлю принесли «квиток» і валізи для переїзду в Ростов до Януковича.

Кореспондент Єдності знаходився на місці подій та проводить пряму трансляцію. Також він поспілкувався з Єгором Соболєвим, екс-депутатом та громадським активістом.

Кор.: Які ризики для України несе рішення Конституційного Суду і як це може вплинути на наші відносини з ЄС?

Єгор Соболєв: Найбільша загроза, що повернуть візи, повернуть кордони. Коли ми запровадили декларації, це стало останнім аргументом для Європейської комісії, що Україна точно стає нормальною країною. І хоча вона не член Євросоюзу, можна з нею відкрити кордони. Зараз європейці ставлять собі запитання чи Україна не пішла назад в бік нецивілізованих країн. І дуже важливо впевнено відповісти, що "ні, не пішла". Друге що відкидає нас всіх назад це вміння управляти власною державою. Декларації були не тільки антикорупційним інструментом. Декларації, я завжди про це мріяв, були і з кожним роком ставали все більше інструментом для нормальних виборів. Бо коли до тебе приходить кандидат на виборах і весь такий хороший з такими хорошими бігбордами, з такими хорошими заявами, а потім ти бачиш його декларацію і там півтора мільйона євро готівкою при тому, що людина ніде більше не працювала окрім як в Раді, ти розумієш що перед тобою шахрай. Тому це рішення важливо відновити не тільки для Європи, а й для нас самих.

Кор.: Якщо вже склалась така ситуація, яку ми маємо на сьогоднішній день, яке вирішення цього питання Ви бачите?

Єгор Соболєв: Розслідування. Я думаю, що найбільш ефективно дати можливість антикорупційному бюро закінчити розслідування про захоплення влади в тому числі Конституційного Куду через корупціонерів і Конституційний Суд очиститься внаслідок вироків. Внаслідок того, що частина його людей перемістяться за грати.

І друге розслідування, яке має бути розпочато - зв'язки Конституційного Куду, зокрема його голови, з Російською Федерацією. Це вже юрисдикція СБУ. З'ясувалося, що голова Конституційного Суду купував землю в окупантів в окупованому Криму. Куди дивилося СБУ? Це величезне запитання, але коли журналісти їм на це вказали, вони мають всі можливості розпочати розслідування, відправити за грати, зробити ще один крок до очищення, а коли посадити корупціонерів та агентів ворога, а після цього набрати новий Конституційний Суд за конкурсом. Моя рекомендація зробити те саме, що ми зробили при формуванні Антикорупційного Суду: запросити європейських, британських, американських суддів в конкурсну комісію. Вони знають як підбирати справжніх судей і вони це показали в Україні.

Кор.: Чи була правильною реакція Зеленського на це рішення Суду. Вчора він збирав РНБО на якому сказав, що буде подавати в Верховну Раду законопроєкт, щоб вирішилось це питання. Як можете оцінити взагалі реакцію президента?

Єгор Соболєв: Найгірше було б, якби він взагалі нічого не робив і я радий, що він почав реагувати на проблему. З іншого боку ми всі маємо розуміти, що це не вихід, якщо умовний Суд Януковича (стільки у нього тут відсотків), Суд Порошенка (скільки в нього тут відсотків), перетвориться на Суд Зеленського. Це має бути Конституційний Суд України. Тому дуже важливо, щоб президент діяв конституційним шляхом. Іван Баканов, який очолює СБУ, його друг, може допомогти оцим розслідуванням, щоб очистити Конституційний Суд, а президент разом з більшістю в Парламенті, прийняти закон про конкурс справжній, з залученням іноземців до формування нового Конституційного Суду. Я думаю - це найкращий алгоритм дій президента Зеленського в даній ситуації.

Кор.: Дякую Вам за такі розгорнуті коментарі.

Зазначимо, що Гео Лерос готує нові плівки.

Раніше повідомляли, що керівників порту «Южний» викрили на зловживаннях у 47,5 мільйона.

Читайте також:ВАКС відмовився заочно арештовувати Януковича