Війна
5 березня 2015
Як українська діаспора в Канаді воює проти Росії - розслідування
Українське лобі тисне на Оттаву, щоб отримати урядову допомогу для уряду президента Петра Порошенка. Громада збирає кошти для організації власного потоку допомоги Україні
news-image

Канадське видання The Globe and Mail опублікувало статтю "В обхід офіційних каналів, українська діаспора Канади фінансує та веде війну проти Росії". Її переклад пропонує Є | Єдність.інфо з посиланням на "Голос Америки".

Вони займаються усім - збирають кошти для забезпечення поставок армії, і навіть воюють зі зброєю в руках на лінії фронту. Як повідомляє Марк Маккіннон, українські канадці не хочуть, щоб обороною їх батьківщини займалась лише офіційна Оттава.

Боротьба за Україну пов'язана з синьо-жовтими кольорами її національного прапора. Але у бою проти наступу підтримуваних Росією повстанців на сході країни, все частіше видно і іншу пару кольорів - червоний та білий кольори канадського прапора.

У київській штаб-квартирі волонтерсьої організації "Амія SOS", яка допомагає воїнам України на полі бою, канадський прапор висить і на стіні складу на першому поверсі, і у приміщені нагорі, де збирають безпілотні літальні апарати. До недавнього часу, канадські прапори навіть додавали до посилок, які "Армія SOS" відправляла на фронт - це ймовірно і пояснює, чому прапори Канади були помічені на лінії фронту біля столиці бунтівників Донецьку.

Читайте також:Канада погрожує Росії новими санкціями

Канадський прапор можна побачити і на футболці Олени Кошарної, голови Київського представництва "Конгресу українців Канади", під час передачі нею офіційної допомоги від уряду Канади українським військовим. Цей жест - ще один приклад того, що впливова українська діаспора у Канаді не хоче залишити захист Батьківщини офіційній Оттаві.

"Чи діаспора воює з Росією? Безумовно!", - каже 45-річна пані Кошарна, - "Діаспора допомагає Україні захищати себе. Як ми це робимо? Як лише можемо!".

Ласкаво просимо до неоголошеної Канадою війни. Вона ведеться на кількох фронтах. На одному рівні українське лобі на чолі з "Конгресом українців Канади" тисне на Оттаву, щоб отримати урядову допомогу для уряду президента Петра Порошенка.

Але це не все - громада також займається збором коштів для організації власного потоку допомоги Україні. Цьому допомагають такі організації, як "Армія SOS". Окремі люди також працюють за різними напрямками, починаючи від надання технічної допомоги фронту і до участі у пропагандистській кампанії України на провідних ролях.

А деякі - буквально жменька людей - навіть взяли до рук зброю. І хоча у канадців, які вирішили приєднатися до боротьби у Сирії відбирають паспорти, принаймні один український-канадець, який приєднався до українських добровольчих батальйонів і воював у Луганській області, спокійно повернулася до Канади, щоб допомогти зібрати гроші для "Армії SOS". Він спокійно каже, що сподівається завербувати більше канадців для участі у війні.

Читайте також:Канада надаватиме українським військовим дані зі своїх супутників

Все це відбувається на незвіданій, з правової точки зору, території і не позбавлено ризику для членів діаспори. Цілком очевидно, що кампанія зі збору коштів спрямована на сферу, у яку не хоче входити жодна країна, включаючи Канаду - постачання, серед іншого, і смертоносної допомоги для українських бійців, у тому числі у складі волонтерських батальйонів.

Діючи в обхід офіційних каналів як в Канаді, так і в Україні, активісти ризикують зіграти на руку і Володимиру Путіну і українським волонтерським підрозділам, чий патріотизм заплямований екстремізмом.

Батьки багатьох найбільш активних членів 1,2- мільйонної української діаспори у Канаді прибули до Канади тікаючи від штучного голоду, організованого Сталіним у 1930-х роках,  або від придушення українського націоналізму під час Другої світової війни. Для них нинішня війна з Росією - лише остання глава у довгій боротьбі за звільнення Батьківщини з рук Москви. Росія - це їх вічний ворог.

Тут подано скорочений текст дослідження. Повний варіант читайте в першоджерелі.