Економіка та бізнес
25 березня 2015
Фонд гарантування вкладів системно поповнюєтся "токсичними" банками
Кількість неплатоспроможних банків росте
news-image

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб продовжив термін пошуку потенційних інвесторів для виведення з ринку Дельта Банку (Київ) до 3 квітня, повідомляє Є | Єдність.інфо з посиланням на офіційний сайт ФГВФО. 

Брати участь в купівлі та передачу зобов'язань банків мають право тільки банки. ФГВФО пропонує потенційним інвесторам: відчуження всіх або частини активів і зобов'язань банку на користь приймаючого банку, створення та продаж інвестору перехідного банку з передачею йому активів і зобов'язань банку або продаж банку в цілому.
Як повідомлялося, ФГВФО ввів в Дельта Банк тимчасову адміністрації на строк до 2 червня.
Дельта Банк заснований в 2006 році. Його найбільшими акціонерами до початку 2015 року були Микола Лагун (70,6059%) і Cargill Financial Services International, Inc. (29,3941%).
Згідно з даними Нацбанку України, на 1 січня 2015 року з розміром загальних активів Дельта Банк займав 4-е місце (60303 млрд. грн.) серед 158 діючих банків.

До речі, станом на 1 березня 2015 року кількість учасників Фонду становить 152. Загальна сума коштів, що акумульовані Фондом, складає 16,4 млрд. грн. У стадії ліквідації знаходиться 30 банків, по яких Фонд гарантування вкладів фізичних осіб здійснює виплати відшкодування коштів вкладникам в межах 200 тисяч гривень.  

Виведення з ринку шляхом відчуження частини активів та зобов’язань неплатоспроможного банку на користь приймаючого банку (перехідного банку) Фонд проводить трьох неплатоспроможних банків, а саме: АТ «БАНК ЗОЛОТІ ВОРОТА», ПАТ «КБ «ПРОМЕКОНОМБАНК» та ПАТ "ТЕРРА БАНК".

У 13 неплатоспроможних банках діє тимчасова адміністрація, з яких вкладникам ПАТ «МІСЬКИЙ КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК», ПАТ «ВіЕйБі Банк» та ПАТ «ВБР» почались виплати гарантованих сум вкладів.

«У разі нестачі наявних коштів для здійснення всіх виплат за вкладами Фонд може розраховувати на додаткові джерела фінансування, такі як кредит НБУ, кредит Кабінету міністрів або фінансування з держбюджету», - россказала агенції "Минпром" у лютому начальник відділу рейтингів фінансової сфери IBI-Рейтинг Анна Апостолова.

Але ж ситуація погіршується з кожною годиною. Як кажуть спеціалісти,  Фонд системно поповнюєтся "токсичними" банками.  Вони різні, але історії схожі. Зачистка банківського сектора йде повним ходом.

Читайте також:Банки «Київська Русь» і «Астра банк» були визнані неплатоспроможними