Резонанс
7 квітня 2015
Літак із польским урядом змушували сісти у Смоленську
До такого висновку дійшли експерти, що розшифровували дані "чорного ящику".
news-image

Як повідомляє Є | Єдність.інфо із посиланням на польські ЗМІ, пілотів польського урядового літака Ту-154, який зазнав аварії 10 квітня 2010 року під Смоленськом, змушували посадити борт, і постійно відволікали їх від роботи.

Постійне заспокоювання сторонніх осіб, які заважали пілотам посадити літак, керівник повітряних сил в кабіні пілотів і навіть розпивання пива в кабіні пілотів за півгодини до катастрофи - все це заважало льотчикам, - зазначили журналісти.

Польські ЗМІ пишуть про те, що експерти розшифрували на 30% більше даних, ніж під час попередніх експертиз.

Згідно з даними спеціалістів, керівник польських повітряних сил Анджей Бласік, який знаходився в кабіні пілотів, давав їм інструкції, як діяти, і говорив, що вони повинні посадити літак. Він також зажадав від членів екіпажу пропозицій щодо того, як посадити борт і на висоті 300 метрів переконував пілота, що "він точно зміститься".

Про необхідність посадити літак говорив також директор служби протоколу польського МЗС Маріуш Казана.

Згідно із записами, приблизно за півгодини до катастрофи стюардеса запропонувала неіндефікованому чоловікові у кабіні пілотів пиво, і він його випив.

Нагадаємо, польський урядовий Ту-154 з 96 високопоставленими чиновниками на борту розбився під час заходу на посадку на військовий аеродром в російському місті Смоленськ, звідки польська делегація планувала відправитися на святкування 70-ї річниці Катинської трагедії.

Польська та російська комісії авіаційних експертів називали основною причиною катастрофи помилку пілотів.

Читайте також: Прокуратура Польщі звинуватила смоленських диспетчирів у катастрофі президентського Ту-154