Суспільство
13 квітня 2015
У Росії зчинилася паніка в інтернет-виданнях і соціальних мережах
Роскомнагляду надають нові повноваження - нібито з антитерористичною метою.
news-image

У Росії зчинилася паніка в інтернет-виданнях і соціальних мережах після повідомлень про постанову уряду, що надавала деякі нові права щодо контролю в інтернеті Федеральній службі нагляду у сфері зв’язку, інформаційних технологій і масових комунікацій (Роскомнагляд).

Як зазначає Радіо Свобода, рішення, яке прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв підписав кілька днів тому, дає Роскомнаглядові право перевіряти дані про прийняття, передачу, доставку і обробку текстових, звукових та інших повідомлень в інтернеті - нібито з антитерористичною метою.

Низка російських видань повідомила в понеділок, 13 квітня, ніби уряд цим рішенням дозволив контрольному відомству також перевіряти і зміст таких повідомлень.

У Роскомнагляді у відповідь наголосили, що права перевіряти зміст електронних повідомлень відомство не отримувало. І дані про дії користувачів в інтернеті Роскомнагляд матиме право збирати не з власної ініціативи, а тільки на запит правоохоронних органів.

Нагадаємо, у Росії інтернет перебуває під значним контролем держави. Зокрема, Роскомнагляд укладає перелік заборонених сайтів, доступ до яких у країні має бути заблокований. А про зміст електронних повідомлень уже давно мають право дізнаватися російські спецслужби і без рішення суду – у процесі оперативно-розшукової діяльності.

Читайте також: В Росії розгорівся скандал навколо фотографій Навального з символікою «Азова»