Суспільство
14 квітня 2015
NASA заплатить по 18 тис. доларів добровольцям, які можуть пролежати без руху 10 тижнів
Завданням дослідження є вивчення впливу стану невагомості на організм людини.
news-image

Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) США заплатить по 18 тис. доларів добровольцям, які погодяться пройти експериментальні медичні тести і пролежати 70 діб на лікарняному ліжку фактично без руху, передає Є | Єдність.інфо.

Завданням дослідження є вивчення впливу стану невагомості на організм людини. Єдиними вимогами з боку НАСА для участі в цих випробуваннях є міцне здоров'я і наявність громадянства США.
Дослідження буде складатися з трьох етапів. Перший з них, тривалістю від двох до трьох тижнів, буде підготовчим. Піддослідні проведуть цей час в умовах, наближених до лікарняного постільної режиму. Тобто, при бажанні, вони зможуть переміщатися у відведеному їм просторі і жити нормальним життям.
Наступний етап пройде в науково-дослідницькому підрозділі NASA в Х'юстоні (штат Техас) і стане суворим випробуванням для здоров'я добровольців: протягом 10 тижнів їм належить лежати без руху в горизонтальному положенні. При цьому голова буде злегка опущена, а ноги, навпаки, трохи підняті. За твердженням медиків, після довгого перебування в статичному положенні пацієнти можуть відчувати ниючий біль у суглобах. Єдиною втіхою для них буде можливість читати і дивитися телевізор, оскільки ці заняття не вимагають великої витрати енергії.

Вчені розраховують таким чином отримати максимум можливої ​​інформації про поведінку людського організму в умовах практично повної відсутності зовнішніх навантажень і, як результат, зниження інтенсивності функціонування серцево-судинної діяльності та різкого ослаблення стороннього впливу на м'язову і кісткову тканини.
Третій, відновлювальний, етап експерименту буде повністю контрастувати з другим: піддослідним належить пройти двотижневий період фізичних навантажень. У їх числі - гімнастичні вправи, включаючи присідання, а також піші та велосипедні прогулянки.

Читайте також: Гватемальці вимагають мільярд доларів від США за зараження сифілісом