У єврокомісії працюють із МВФ щодо покриття газового боргу України
У ході останньої тристронньої зустрічі з питань газу між Росією, Україною і ЄС було знайдено взаємоприйнятне рішення з питання про те, як відобржувати в протоколі "питання боргу" за постачання палива до України в 2013-2014 роках.
news-image

Як передає Є, про це заявив віце-голова єврокомісії з енергетичного союзу Марош Шефчович у рамках  берлінського Енергетичного саміту з безпеки.

За його словами, у єврокомісії погодилися з сумою в 3,1 мільярда доларів. Для України ці гроші є повною сумою боргу, а для Росії - частиною, оскільки всю суму визначать в Стокгольмському арбітражному суді.

Таке рішення є дипломатичною формулою і ключем, який відкриває двері до подальших дискусій, які дозволять досягти домовленості з інших питань, - сказав Шефчович. - Сподіваємось, що Стокгольмський арбітраж зможе врегулювати питання, і одночасно працюють з МВФ з питання можливості покриття боргу. Зараз важливо створити стабільні переговорні рамки, щоб в період до винесення судом ухвали не допустити перебоїв з газовими поставками до України і транзитом.

Крім того, Шефчович сказав, що Європейський банк реконструкції і розвитку, а також Європейський інвестиційний банк вкладають в модернізацію української ГТС 300 мільйонів євро. За його словами, зараз деякий інтерес проявляють європейські компанії, які хочуть обговорити з "Нафтогазом" та "Укртрансгазом" питання щодо газосховищ. 

Читайте також: У Єврокомісії відмовили "Газпрому" у вирішенні претензій на політичному рівні