Світ
8 травня 2015
Східна загадка: чому ж Ким Чен Ин не поїхав до Москви?
Причиною відмови лідера КНДР від поїздки до Путіна з приводу святкування Дня Перемоги спеціалісти вважають неузгодження її з Китаєм.
news-image

Основні причини "дивної" поведінки керівника КНДР пояснює у своєму блозі на "Ехе Москви" журналіст-орієнталіст з Токіо Василій Головнін, повідомляє Є.

Журналіст вважає, що попри всі версії причин, чому Ким Чен Ин відклав свою поїздку до Москви з приводу 9 травня, жодна з них не могла серйозно розглядатись. А справжня причина полягає у відносинах між КНДР і Китаєм.

Справа в тому, що молодому лідеру не подобається контроль з боку китайських колег. У своїй спробі вийти з-під нього, на думку багатьох спеціалістів, він зайшов занадто далеко, коли публічно стратив свого родича, якого всі вважали "сірим кардиналом" і головним китайським лобістом. 

Після цього відносини між країнами стали дуже прохолодними і складними. Пхеньян став шукати нового сильного партнера у постаті Росії. І ця історія з поїздкою Ким Чен Ина мала бути показовою. Проте Китай не міг цього допустити. 

Китай був і залишається найважливішим економічним партнером КНДР, лише він може дати країні необхідні інвестиції і товари в повному об'ємі. Не можна забувати і про те, що лише КНР виступає як гарант безпеці Північної Кореї – в їх двосторонньому договорі є пункт про військову допомогу - наголошує Головнін.

Спеціалісти на Сході вважають, що Китай через свої канали дав зрозуміти лідеру КНДР, що йому краще не їхати до Росії,  аби не заводити непросту політичну ситуацію між країнами в глухий кут. А різка відмова від відвідин параду в Москві свідчить про те, що Ким Чен Ин розуміє неможливість розриву відносин з Пекіном.

Читайте також: Кім Чен Ин від початку року розпорядився стратити 15-х високопосадовців