Світ
12 травня 2015
Польські історики створюють список відповідальних за вбивства в концтаборах в Треблінці
Ведеться слідство у справі про геноцид, який здійснювався в таборах біля села Треблінка, де було вбито 750 тисяч євреїв і поляків.
news-image

Польський Інститут національної пам'яті створює список тих, хто брав участь у вбивствах людей в німецьких концтаборах Треблінка-1 (так званий «трудовий табір») і Треблінка-2 (табір смерті) неподалік від польського села Треблінка, передає Є.

Там було вбито близько 750 тисяч чоловік, в основному, євреїв, але також і поляків.
Розслідування Інституту національної пам'яті стосується геноциду, який здійснювали в Треблінці співробітники німецьких окупаційних властей з липня 1942 року по 1944 рік. У 2005 році у Варшаві Головна комісія з розслідування злочинів проти польського народу розпочала слідство у цій справі. Мета слідства - визначити виконавців, які здійснювали акти геноциду в таборах біля Треблінки.
На думку  прокурора Кшиштофа Буковського, створити списки працівників таборів легше, ніж дізнатися імена та прізвища їх жертв. За його словами, вдалося скласти «майже повний» список есесманів і вахманів (іноземних охоронців).

У наших списках близько 40 німецьких і австрійських есесманів, а також близько 120 вахманів - українців, росіян і литовців, - підкреслив Буковський.
Лише невелика частина працівників табору після війни потрапила під суд. Німецькі та австрійські суди не засудили на страту жодної людини. У свою чергу, СРСР стратили одного з вахманів, - зазначив прокурор.
Найскладніше створювати списки загиблих. В'язні прибували в табір, ніхто не записував їх даних, їх навіть не нумерували. Людей звозили туди лише з однією метою - позбавити їх життя. За словами одного зі свідків, німці вели якісь записи, але всі вони, мабуть, були знищені, - додав Кшиштоф Буковський.
У табір потрапляли люди, у яких були імена та прізвища, сім'ї та почуття. Після них не залишилося нічого. Навіть попіл, який залишався після спалювання їх тіл, засипали піском. Нещодавно в архівних матеріалах я знайшов свідчення свідка, який бачив, як з газової камери витягали тіло Януша Корчака (видатний польський педагог - ред.) І дітей, про яких він дбав, - розповів прокурор.

Наразі серед 750 тисяч загиблих вдалося відновити дані лише близько сотні людей.

Читайте також: У Німеччині судитимуть 94-річного колишнього есесівського санітара