Політика
3 лютого 2015
Москва і Варшава посварилися через парад Перемоги
Між Росією і Польщею розпалюється новий дипломатичний скандал. Приводом для нього стала суперечка між представниками МЗС двох країн про те, де слід проводити парад Перемоги.
news-image

Все почалося з того, що міністр закордонних справ Польщі Гжегож Схетина висловив подив щодо того, що парад Перемоги планують проводити у Москві, а не в Берліні чи Лондоні, повідомляє Є | Єдність.інфо із посиланням на ВВС.

Він вважає, що парад повинен відбуватися у польському Вестерплятте, по якому нацисти завдали перший удар 1 вересня 1939 року.

Заступник російського міністра закордонних справ Григорій Карасін відповів на це в ефірі радіостанції "Говорить Москва" - він сказав, що пан Схетина ганьбить дипломатичну службу Польщі.

Після того, згідно з повідомленнями, до МЗС Польщі викликали посла Росії Сергія Андреєва, і у зв'язку з заявою Григорія Карасіна йому начебто вручили ноту протесту.

Читайте також: МЗС Польщі викликало посла РФ. Вручено ноту протесту

Але у вівторок вдень з'ясувалося, що МЗС Польщі відвідав тимчасовий повірений у справах Росії у Польщі Юрій Піліпсон - про це агенції "РИА Новости" повідомила речниця російського посольства у Варшаві Валерія Пержінская. З ким зустрічався тимчасовий повірений, і про що йшлося, пані Пержінская не зазначила.

У вівторок міністерство закордонних справ Польщі опублікувало на своєму сайті заяву у зв'язку із висловлюваннями Григорія Карасіна, у якій засудило "ознаки вербальної агресії і маніпулювання інформацією у відносинах між державами".

Парад у Вестерплятте запропонував провести президент Польщі Броніслав Комаровський. Він сказав, що така ідея виникла давно, і вона зовсім не спрямована на те, аби зіпсувати Росії свято Перемоги 9 травня.

Читайте також: «Добре, що Путін не приїхав до Аушвіца», - польські ЗМІ

Нещодавно між дипломатичними відомствами Польщі і Росії вже був один скандал. Це сталося напередодні річниці визволення концтабору Аушвіц.

Гжегош Схетина заявив, що його звільнили насамперед українці. Російський колега Сергій Лавров назвав  ту заяву блюзнірською.