Світ
19 червня 2015
У Бельгії проходять святкування 200-річчя битви при Ватерлоо
Протягом найближчих чотирьох днів на площі в декілька десятків квадратних кілометрів розгорнеться безпрецедентна за своїми масштабами реконструкція основних батальних сцен битви.
news-image

Святкування 200-річчя останнього бою Наполеона - битви при Ватерлоо - почалися в четвер в Бельгії. Розгром французьких військ в цій битві поклав край 100 дням правління Наполеона, який втік з острова Ельба і мав намір відродити свою імперію, передає «Єдність».

Як відомо, 18 червня 1815 в околицях містечка Ватерлоо зійшлися три армії - 72-тисячна французька під командуванням Бонапарта, 69-тисячна англо-голландська, очолювана Артуром Уелслі, 1-м герцогом Веллінгтоном, і  3 прусських корпуси Гебхарда Леберехта фон Блюхера, князя Вальштатського.

Протягом найближчих чотирьох днів на площі в декілька десятків квадратних кілометрів розгорнеться безпрецедентна за своїми масштабами для Ватерлоо реконструкція основних батальних сцен битви. У ній візьмуть участь 5 тис. піхотинців, 360 кавалеристів і близько 100 гармат, для яких заготовлено 2,5 тонни пороху. Автентичні мундири трьох армій, справжня зброя і штандарти тих років є візитною карткою цієї реконструкції.

Інсценування самих боїв тут можна буде споглядати вечорами, тобто після завершення робочого дня. Бельгійське телебачення транслюватиме всі основні події свята в прямому ефірі.

Крім святкових заходів відбудеться і церемонія пам'яті полеглих у битві при Ватерлоо, в якій загинули 46 тис. осіб.
Серед почесних гостей святкувань - представники всіх монархічних династій Європи, включаючи британського наслідного принца Чарльза і його дружину герцогиню Корнуольську Каміллу.
Проте найбільші почесті тут планується віддати навіть не членам вінценосних прізвищ, а нащадкам трьох воєначальників тих армій, що брали участь у битві. Вчора у всіх газетах Бельгії була розміщена фотографія рукостискання Артура Чарльза Валеріана Уелслі, дев'ятого герцога Веллінгтона, Шарля Бонапарта, і принца Блюхера фон Вальштат, які зустрілися в ці дні в Ватерлоо.

Читайте також: 9 травня в Пирогові пройшла військово-історична реконструкція (ФОТО)