Переговори України з кредиторами вступили у критичну фазу
Крайнім терміном для укладання угоди про реструктуризацію зовнішнього боргу України є 3 жовтня.
news-image

Як повідомляє «Єдність» із посиланням на Bloomberg, саме 3 жовтня збігає десятиденний пільговий період для виплати Україною 500 мільйонів доларів за євробондами. Сам транш при цьому передбачається 23 вересня.

Якщо до цієї дати не буде оплати у повному обсязі, або домовленостей щодо реструктуризації, Україна автоматично оголосить дефолт за зовнішнім боргом, - пишуть журналісти. - Для реструктуризації виплат Україна повинна погодити умови з комітетом приватних компаній-власників держборгу. Крім того, власників облігацій необхідно повідомити про майбутню зустріч принаймні за 21 день.

Відомо, щоб змінити умови по облігаціях України, 75 відсотків власників боргу повинні підтримати відповідне рішення на засіданні за участі щонайменше двох третин кредиторів. Кворум скорочується до однієї третини під час другої зустрічі, якщо під час першої не вдалося досягнути згоди

Якщо угода не буде досягнута в потрібний термін, Україна може попросити власників вересневих облігацій продовжити термін погашення на кілька місяців, даючи сторонам більше часу для переговорів, або ж накласти мораторій до досягнення угоди.

Нагадаємо, раніше Україна попросила кредиторів погодитися на списання 40% основної частини боргу, однак приватні інвестори, які володіють майже мільйонами зовнішнього боргу Києва, не погодились на пропозицію. Через кілька місяців з початку перемовин компанія Franklin Templeton, яка володіє часткою суверенного боргу України в $ 7 мільярдів, погодилася списати лише 5% від загальної суми заборгованості. 

 

Читайте також: Міжнародна тютюнова компанія проводитиме в Закарпатті експертизу контрабандних сигарет