Суспільство
17 серпня 2015
Ветеран Чеченської війни повернув Путіну свої нагороди
Сергій Коновалов, підполковник Збройних сил РФ, після марних спроб отримати квартиру повернув президенту Володимиру Путіну свої бойові нагороди, отримані у війні в Чечні.
news-image

Таких офіцерів, чинних та відставних, які втратили право на житло, в Росії тисячі, пише «Єдність» з посиланням на статтю "Радіо Свобода".

Учасника бойових дій на Північному Кавказі, викладача Військово-Морської академії Коновалова звільнили за станом здоров'я в 2010 році. Відповідно до Закону "Про статус військовослужбовців" він має право на додаткові 15-25 метрів житла.

Однак російські суди і Міноборони РФ кардинально змінили в останні роки трактування цього закону, тому Коновалов, як і багато інших офіцерів у відставці, позбулися права на житло.

Як розповів сам військовий, він багато разів звертався до приймальні президента РФ і військову прокуратуру, однак це нічого не дало. Суди також встали на бік Міністерства оборони, відмовляючи відставним військовим в задоволенні їх законних вимог.

У мене немає впевненості, що це так, але до 2013 року дані категорії військовослужбовців забезпечувалися належними їм додатковими метрами загальної площі без будь-яких судових рішень. А якщо й були суди, то вони ставали на бік військовослужбовців та відновлювали їх право на законне житлове приміщення. Нині практично неможливо відновити наші права. Питання стоїть ще й так: як це так, Міністерство оборони протягом трьох років вважало, що я мав право на належне мені житло, а в подальшому зняло дане право, оскільки я вже не є військовослужбовцем Міністерства оборони і не виконую обов'язки викладача вищого військово-навчального закладу, - пояснив Коновалов.

Обурений військовий повернув до адміністрації президента орден Мужності і медаль "За відвагу", отримані при проведенні бойових дій в Чеченській республіці в період з 1994 по 1995 рік.  Коновалов прослужив у армії РФ понад 23 роки. 

Це не знак протесту. Я хотів домогтися, щоб звернули увагу на нашу проблему, оскільки вона ніяк не вирішується, - заявив підполковник.

Сьогодні в Росії, в ситуації, подібній до тієї, в якій опинився підполковник Коновалов, опинилися сотні або тисячі офіцерів по всій країні, в тому числі викладачі вищих військово-навчальних закладів, зазначає видання.

Читайте також: Путін з Медведєвим їдуть до окупованого Криму