Події
29 вересня 2015
На Волині за незаконний видобуток бурштину затримано майже 200 осіб
Серед близько двох тисяч осіб, які прибули до місця незаконного видобутку бурштину на Волині, практично всі є жителями Рівненської області.
news-image

Як повідомили у прес-службі МВС, волинські правоохоронці вилучили у правопорушників півтисячі лопат, наркотики та 4 кілограми каменю, орієнтовна вартість якого може становити понад чверть мільйона гривень. Додатково обладнано три блокпости. Зараз ситуація перебуває під контролем. Про це повідомив начальник УМВС України у Волинській області Петро Шпига, передає  «Єдність»

За його словами, серед близько двох тисяч осіб, які прибули до місця незаконного видобутку бурштину на Волині, практично всі є жителями Рівненської області. Громадський порядок у цій місцевості забезпечують 525 працівників міліції, половина з яких – придані сили з інших регіонів держави. Крім того, до охорони правопорядку залучені бійці Нацгвардії, лісники, представники МНС, СБУ, екологи. Також участь у забезпеченні порядку беруть близько 250 представників патріотично налаштованих громадських організацій.

У рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 2 ст. 240 (Порушення правил охорони або використання надр) КК України було затримано 193 особи. З цієї кількості 113 громадян були опитані в якості свідків.

При перевірці трьох транспортних засобів правоохоронці виявили та вилучили 0,5 г коноплі і 0,2 г амфетаміну. Також в одній з машин було вилучено 500 лопат, а в осіб, які незаконно вели видобуток бурштину, було вилучено 4 кілограми каменю. Орієнтовна вартість вилученої партії може становити понад 250 тисяч гривень.

Петро Шпига зазначив, що до 6-ї години ранку правоохоронці локалізували ситуацію та взяли її під свій контроль. Наразі тривають заходи з недопущення незаконного видобутку бурштину. Додатково обладнано три блокпости з подвійною лінією захисту. Під час здійснення своїх повноважень працівники правоохоронних органів змушені були здійснити попереджувальні постріли вгору для припинення правопорушень. При цьому ніхто з учасників інциденту тілесних ушкоджень, зокрема – вогнепального характеру, не отримав.  Зараз вирішується питання про відкриття кримінальних проваджень за статтями Кримінального кодексу, що передбачають відповідальність за опір працівникам правоохоронних органів, а також за зберігання наркотичних засобів.  

Нагадаємо, вчора у лісовому масиві Маневицького району група людей у кількості близько 1000 чоловік вчиняла активні дії щодо незаконного видобутку бурштину-сирцю. На місце події виїхало керівництво УМВС на чолі із начальником управління Петром Шпигою. Навколо території були розставлені блокпости із числа працівників міліції. Тривають заходи, направлені на припинення незаконних дій. Станом на 23:40 до райвідділу міліції було доставлено близько сотні бурштинокопачів. 

Читайте також: Київські правоохоронці затримали чоловіка, який підозрюється у причетності до вибуху біля залізничного вокзалу