Україна
1 жовтня 2015
Огляд найважливішого, що трапилось за день
Головні події дня: у Харкові намагалися вбити конкурента Кернеса на виборах, у Швеції заявили про вторгнення іноземного спецназу на їх територію, у Порошенка говорять про зустріч з Путіним, Кремль це поки спростовує.
news-image

У Харкові намагалися вбити конкурента Кернеса на виборах.

Сьогодні вночі невідомі побили кандидата в мери міста Анатолія Родзинського.

Про це постраждалий написав на своїй сторінці у Facebook.

“ Людина в Балаклаві виникла з темряви і завдала першого удару палицею по голові. Я впав на спину, підняв вгору ноги і спробував ними захиститися, але ударів по ногах не було, били тільки в голову. Я схопився і побіг до під'їзд , - написав Родзинській. - У руці був мій портфель, за який однією рукою схопився нападник, а інший бив мене ціпком по голові, тільки по голові. Весь цей час він кричав щось типу "за Кернеса!".

За словами кандидата в мери, в результаті він кинув портфель і забіг у під'їзд, де зустрів одного з мешканців і вахтера. Нападники з місця події зникли.

У Швеції заявили про вторгнення іноземного спецназу на їх територію.

Зарубіжний спецназ таємно висаджувався у Швеції.

Про це повідомив головнокомандувач шведськими Збройними силами Сверкер Йорансон. За його словами, про це говорять дані, отримані від поліції і окремих підрозділів ЗС країни.

“ Є кілька фактів на суші. Дані отримані як від наших власних підрозділів, так і від поліції, і ми проаналізували їх у сукупності. Можливо, це сліди іншої держави", - наводить слова Йорансона The Local. При цьому командувач відмовився навести подробиці інциденту.




У Порошенка говорять про зустріч з Путіним, Кремль це поки спростовує.

Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков повідомляє, що поки в графіку Путіна немає зустрічі з Петром Порошенком.

Про це він заявив, відповідаючи на запитання РИА Новостей. При цьому жодних спростувань про те, що російська сторона звернулася до України з проханням зустрічі тет-а-тет двох президентів Пєсков не давав. Раніше в четвер заступник глави адміністрації президента України Костянтин Єлісєєв заявив, що Київ розглядає питання про проведення двосторонньої зустрічі Путіна і Порошенка.

“ Станом на сьогодні, дійсно є запит від російської сторони на проведення двосторонньої зустрічі з президентом України, але зараз він розглядається", - сказав Єлісєєв.




Відсьогодні в Україні розпочинають роботу детективи Антикорупційного бюро.

1 жовтня в Україні вийшли на роботу перші 70 детективів Національного антикорупційного бюро.

Про це в інтерв'ю Deutsche Welle заявив глава відомства Артем Ситник, передає «Єдність». На зауваження про те, що раніше до 1 жовтня планувалося набрати 100 детективів, він відповів, що з 2700 заявок після конкурсного відбору залишилося лише 70, але вже на цьому тижні буде оголошено додатковий конкурс, на якому планується відібрати ще 70 детективів. Ситник додав, що при НАБУ створюється управління для проведення спецоперацій, перших працівників якого вже відібрали.

“ Вони будуть виконувати три основні функції. Це затримання корупціонерів, забезпечення безпеки учасників кримінального провадження і безпеки співробітників бюро. У нас будуть всі необхідні ресурси, щоб затримати чиновника будь-якого рангу, – запевнив він.

 

Джихадисти оголосили війну Росії.

Сирійське угруповання "Армія ісламу", яке фінансують представники Саудівської Аравії, оголосила війну Росії.

Про це йдеться в опублікованому The New York Times матеріалі. Західні журналісти не уточнюють, коли саме "Армія ісламу" оголосила війну Росії - до чи після початку російських авіаударів в Сирії. Відомо, що позіції "Армії" знаходяться неподалік від Дамаску. У зверненні cказано, що джихадисти будуть боротися з Росією там, де її армія з'являтиметься в Сирії. Нагадаємо, вчора Рада Федерації схвалила звернення президента Росії Володимира Путіна з проханням використовувати російські Військово-повітряні сили в Сирії. Незабаром після цього російська авіація завдала перші удари в Сирії.