Наука та технології
17 листопада 2015
Учені з'ясували, де живуть найбільш чесні люди
Виявилося, що чесність залежить від країни проживання.
news-image

Учені з'ясували, що рівень чесності людей змінюється залежно від країни проживання. До такого висновку дійшли британські учені в ході експерименту, учасниками якого стали 1500 добровольців з 15 країн світу, повідомляє «Є!».

Спочатку добровольців попросили підкинути монетку та назвати, орел випав чи решка. За кожну відповідь "орел" вони отримували п'ять доларів. "Нечесними" вважалися країни, де кількість грошових відповідей суттєво перевищувала позначку в 50%. 

З'ясувалося, що під час тесту з монеткою найгірше поводилися громадяни азіатських країн - Китаю, Японії, Південної Кореї та Індії. Учені стверджують, що це пов'язано з тим, що в Азії кидання монетки вважається частиною азартних ігор, де допускається й шахрайство. 

Найбільш чесні країни виявилися найбіднішими. Вчені припустили, що при нерозвиненості технології і правових інститутів у країні особиста чесність забезпечує контроль за виконанням договорів і гарантує безпеку ділових відносин.

У країнах, де економічне зростання і формування сучасних інститутів полегшує ведення бізнесу, потреба в культурі особистої чесності слабшає.