Події
27 листопада 2015
Ердоган: Російський Су-24 ми збили ненавмисно
Турецькі ВПС ненавмисно збили російський бомбардувальник Су-24.
news-image

Президент Реджеп Таїп Ердоган заявив про те, що ВПС його країни ненавмисно збили російський Су-24, пише «Є!».  Заяву турецького лідера наводить Reuters.

За даними агентства, Ердоган відкинув звинувачення про торгівлю нафтою з бойовиками «Ісламської держави» і заявив, що не хоче псувати відносини з Росією через інцидент з літаком.

Літак, що порушив наш повітряний простір, був збитий нашими F-16. Незважаючи на 10 попереджень, літак продовжував рухатися до нашого кордону, а його належність була невідома. Відповідно до правил реагування літак був збитий. Тільки потім стало відомо, що літак належав Росії. Про наші правила реагування ми повідомили всьому світу. Перші порушення кордону були допущені Росією 3-4 жовтня. Це було третє порушення. Після двох попередніх інцидентів я дзвонив президенту РФ Володимиру Путіну і називав це некрасивими подіями. Ми поговорили на саміті G20, він запропонував сприймати це як інциденти з гостями. Я ж сказав, що непрохані гості не потрібні, - пояснив свою позицію Реджеп Таїп Ердоган.

Як передає телеканал Sky News, турецький лідер заявив, що хоче віч-на-віч зустрітися з російським президентом Володимиром Путіним наступного тижня в Парижі, куди обидва політики поїдуть на конференцію з клімату.

Тим часом Москва не розуміє, чому Анкара досі не вибачилася за збитий Су-24, що не пообіцяла відшкодувати збиток і покарати винних. На думку Володимира Путіна, такими діями Туреччина свідомо заганяє відносини з Росією в глухий кут.

Нагадаємо, бомбардувальник Су-24 був збитий турецьким винищувачем у вівторок. Як стверджує Анкара, російський літак порушив повітряний простір країни в районі кордону з Сирією. Міноборони РФ заявило, що Су-24 перебував виключно над сирійською територією і не порушував повітряний простір Туреччини. Володимир Путін попередив, що атака на наш бомбардувальник матиме «серйозні наслідки» для російсько-турецьких відносин.

Читайте також: Ердоган: Удар російської ЗРС С-400 по турецьким винищувачам вважатиметься агресією