Міністр фінансів Росії: На країну чекає повторення кризи 1998 року
Міністр фінансів Відділ РФ Антон Силуанов вважає, що якщо російський держбюджет не привести у відповідність з поточною економічною ситуацією, країну чекає криза, подібна на 1998-99 рр.
news-image

Про це російський міністр заявив під час виступу на форумі, організованому РАНХіГС та Інститутом економічної політики ім. Гайдара, повідомляє «Є!» з посиланням на "Інтерфакс".

Наше завдання зараз - привести бюджет у відповідність з новими реаліями Якщо ми цього не зробимо, то відбудеться те ж саме, що було в 98-99 роках, коли населення заплатить через інфляцію за те, що ми не зробили в рамках приведення бюджету в відповідність з новими реаліями, - сказав Силуанов.

Він нагадав, що в період 1998-99 років бюджет автоматично через високе зростання інфляції підлаштувався під нові макроекономічні умови, скоротившись по відношенню до ВВП на 10 відсоткових пунктів.

Але це було зроблено стихійно, через зростання інфляції, через скорочення в реальному вираженні всіх витрат. Можемо ми собі таке зараз дозволити? Звичайно, це неправильно. Це найгірший варіант розвитку, - відзначив Силуанов.

Нагадаємо, за даними агентства Reuters, російська влада, що зіткнулися з різким падінням цін на нафту і рецесією економіки, збираються внести правки бюджету та на 10% скоротити витрати.

Рішення про скорочення витрат було прийнято ще в грудні, на нараді у прем'єра РФ Дмитра Медведєва.

Як відомо, російський бюджет-2 016 розрахований на середньорічну ціну на нафту марки Urals в $ 50 за барель, середньорічного курсу 63,3 рубля за $ 1. Крім того, очікувалося зростання економіки на 0,7 відсотка.

Читайте також: Найгірша економіка 2016: "лідирує" Росія разом з Венесуелою і Бразилією