Події
14 квітня 2016
В Україні вперше пересадили легені від живих донорів - Богомолець
Лікарі Інституту імені О.О. Шалімова вперше в Україні виконали трансплантацію легень.
news-image

Про це повідомила голова парламентського комітету з охорони здоров'я Ольга Богомолець, передає «Є!».

12 квітня фахівці ДУ "Національний інститут хірургії та трансплантології імені О.О. Шалімова" Національної академії медичних наук України вперше в Україні виконали трансплантацію легень хворій з легеневою гіпертензією, - написала вона в своєму Facebook.

За її словами, донорами трансплантатів (нижніх долей легенів) стали батьки пацієнтки. Медики оцінюють стан дівчини-реципієнта, її батька й матері як такий, що відповідає часу та важкості перенесеного оперативного втручання.

Богомолець також зазначила, що трансплантації легенів та органо-комплексу серце-легені в Україні потребують понад 1000 хворих. Так, за допомогою пересадки легенів відбувається лікування хворих з обструктивними захворюваннями легень, муковісцедозом, ідеопатичною легеневою гіпертензією тощо.

В більшості випадків трансплантується донорські легені, що вилучені у посмертного донора. Операції з трансплантації легенів від живого донора, що проводяться у разі відсутності донорського органу є надскладними та потребують високого хірургічного професіоналізму та чіткої організації трансплантаційного процесу, - наголосила депутат.

Вона також привітала директора інституту Олександра Усенка та всіх лікарів з цією подією і додала, що в Раді вже підготували новий закон про трансплантацію, який допоможе українським лікарям розвивати цю галузь.

 

Читайте також: У Вінниці презентували надсучасний багатофункціональний апарат для порятунку бійців АТО