Київ
12 травня 2016
Київський суд відмовився визнати факт збройної агресії Росії проти України
Відповідне рішення ухвалене Шевченківським судом столиці.
news-image

Український суд відмовився визнавати факт збройної агресії Росії проти України. Якщо МЗС та Генеральна прокуратура не заперечувала проти задоволення заяви, то Президент в особі представника категорично наполіг на відмові у встановленні факту збройної агресії. Про це повідомляється на сайті громадського проекту "Відкритий суд", передає «Є!»

Відтак, відповідне рішення було проголошеного сьогодні Шевченківським судом міста Києва за наслідками майже 2 років судового розгляду: саме стільки часу розглядалася дана справа.

Зазначається, що 29 серпня 2014 року правозахисник та керівник проекту "Відкритий Суд" Станіслав Батрин звернувся до Шевченківського районного суду з вимогою про встановлення факту збройної агресії проти України. Таке звернення було підтримане рядом громадських діячів.

Суд першої інстанції двічі відмовлявся відкривати провадження у справі, проте правозахисник отримував дві перемоги в судах апеляційної інстанції, - за наслідками чого суд відкрив провадження у справі.

В подальшому, суддя, котрий слухав дану справу заявив самовідвід через повідомлення в ЗМІ, за результатами чого відбулася заміна судді.

За час судового розгляду, заявник та волонтери змогли долучити як докази понад 1000 аркушів офіційних документів органів державної влади на підтвердження фактів: 

1) вторгнення/нападу збройних сил Російської Федерації на територію України, а також окупацію та анексію частини території України;

2) блокади портів, узбережжя або повітряного простору, порушення комунікацій України збройними силами Російської Федерації; 

3) нападу збройних сил Російської Федерації на військові сухопутні, морські чи повітряні сили або цивільні морські чи повітряні флоти України; 

4) засилання Російською Федерацією озброєних груп регулярних або нерегулярних сил, що вчиняють акти застосування збройної сили проти України;

5) вбивства громадян України.

Дані підтверджувалися офіційними відповідями Генштабу ЗСУ, Міноборони, Міністерства внутрішніх справ, СБУ, Антитерористичного центру, органів розвідки та наявні у матеріалах розслідування ТСК Верховної Ради України. Також отримано всі матеріали, якими володіє Генеральна прокуратура в розрізі саме збройної агресії.

В ході судового розгляду було допитано ряд свідків.

Примітно, що 9 лютого до суду надійшов факс з Адміністрації президента за підписом Б.Ложкіна з проханням відкласти засідання у справі з метою формування правової позиції та надання пояснень", а в подальшому позиція Президента була сформована чітко - Президент просив відмовити у задоволенні заяви про встановлення факту збройної агресії Російської Федерації. 

Це, безумовно, політичне рішення... Ми послідовні, йдемо далі та оскаржимо рішення в апеляції, але завдячуючи безхребетності судів та виконавчої влади сьогодні Росія поінформує всі країни світу, що навіть український суд не визнає агресію РФ, - прокоментував рішення суду Станіслав Батрин.
Читайте також: Після матчу «Зоря» – «Дніпро» вболівальники зламали 180 крісел на стадіоні (фото)