Світ
21 травня 2016
І мертві підуть: у Росії голосуватимуть «мертві душі»
Право голосу пропонують надати загиблим у Другій світовій війні.
news-image

Директор Інституту економічних стратегій РАН Олександр Агєєв запропонував подумати над можливістю надати виборче право 27 мільйонам радянських громадян, які загинули в ході Другої світової війни, повідомляє «Є!».

Можливість надати полеглим виборче право він запропонував як спосіб консолідації суспільства. На думку Агєєва, таким чином загиблі змогли б впливати на поточні справи в країні, яку вони врятували своїм подвигом. Вчений уточнив, що за загиблих могли б голосувати їх сім'ї.

Агєєв також не виключив того, що право голосу можуть отримати і інші покоління загиблих росіян. Професор не уточнив, які категорії громадян можуть таким чином взяти участь у виборчому процесі.

За російським законодавством, голосувати мають право тільки живі громадяни. Опозиційні партії нерідко скаржилися на те, що в списках виборців відмітки про отримання бюлетеня виявляються навпроти прізвищ покійних, яких з якихось причин не видалили зі списків. Згідно із законом це є порушенням і може бути ознакою фальсифікації.

Подібні проблеми зустрічаються і в інших країнах. Так, в 2012 році в Північній Кароліні (США) проект "За чесне голосування" (Voter Integrity Project) перевірив виборчі списки і виявив у них прізвища 30 тисяч померлих громадян. Активісти порівняли виборчі списки з даними про кількість померлих в штаті, наданими департаменту охорони здоров'я за останні 10 років. Виявлене порушення пояснили помилкою чиновників.

Читайте також: Головний предмет секс-шопу спровокував затор у центрі Москви (ФОТО+ВІДЕО)