Світ
26 січня 2015
На виборах в Греції перемогу отримала ліворадикальна коаліція СІРІЗА
Крім того, до грецького парламенту проходить праворадикальна сила "Золота зоря" та комуністи
news-image

За попередніми результатами, за партію СІРІЗА на чолі з Алексісом Ціпрасом проголосували 36,5% виборців, за "Нову демократію" Самараса - 27,7%.

Про це пише Є | Єдність.інфо з посиланням на DW.

На позачергових парламентських виборах в Греції впевнену перемогу здобула опозиційна Коаліція радикальних лівих СІРІЗА. Згідно з результатами підрахунку 75% голосів, за партію Алексіса Ціпраcа проголосували 36,1% виборців. На другому місці - Консервативна партія "Нова демократія" прем'єр-міністра Антоніса Самараса з результатом в 28,1% голосів.

Правоекстремістська партія "Хрісі Авгі" ("Золота зоря"), за попередніми результатами, набрала 6,3% голосів, заснована на початку 2014 року проєвропейська центристська партія "Те потами" ("Річка") - 6%. Також до парламенту пройшли комуністи (5,5%), право-популістська партія "Незалежні греки".

СІРІЗА може отримати від 149 до 151 місця в парламенті Греції, що складається з 300 членів. Якщо ліворадикали отримають більше 150 місць, вони зможуть самостійно сформувати уряд. Таким чином, коаліції, очолюваній Алексісом Ціпрасом, може не вистачити лише одного депутатського мандата, щоб отримати право самостійно сформувати уряд.

При цьому представники СІРІЗА вже оголосили, що склад нового кабінету міністрів буде оголошено не пізніше середи, 28 січня. Як повідомляє агентство Reuters, очікується, що вже 26 січня Алексіс Ципрас буде приведений до присяги в якості нового прем'єр-міністра країни.

Серед передвиборних обіцянок прихильників Ципраса - відмова країни від санкцій, запроваджених державами єврозони проти Росії і від частини зобов'язань за борговими зобов'язаннями Греції.