Київ
8 вересня 2017
У КМДА почалась системна «зачистка» корупціонерів
Правоохоронці гідно оцінили нарощування київською владою темпів боротьби з корупцією.
news-image

У вівторок, 5 вересня, Київська міська державна адміністрація відзвітувала про чергове затримання чиновників, спійманих на хабарі. За останні півтора місяця це вже як мінімум третій випадок вдалої взаємодії київської влади й правоохоронців у сфері боротьби з корупцією. При цьому в Генпрокуратурі відзначають, що антикорупційні заходи проходять за активної підтримки мера Києва Віталія Кличка. Таким чином можна говорити, що в столиці почалась системна «зачистка» корупціонерів, передає «Є!»
«Зачистка» почалася в різних департаментах КМДА і торкнулася також Київради.
Так, ще 24 липня стало відомо про затримання хабарника, який одержував неправомірну вигоду за «кришування» нелегальних МАФів. Підозрюваний - заступник начальника комунального підприємства «Київська спадщина» - був спійманий на гарячому співробітниками управління Департаменту захисту економіки в місті Києві спільно з Прокуратурою Автономної Республіки Крим та з управлінням з питань запобігання та виявлення корупції апарату виконавчого органу Київської міської ради.
Як повідомлялося, він отримав від представника приватного підприємця неправомірну вигоду в сумі 30 тис. гривень, а також зажадав сплати зазначеної суми щомісяця за розміщення і не перешкоджання діяльності шести тимчасових споруд торговельного призначення на території Солом'янського району столиці. Причому, вже тоді в КМДА пообіцяли, що не мають наміру зупинятися, і продовжать «чистку рядів» від хабарників і корупціонерів, визнавши, що серед представників влади міста на різних рівнях ще залишилися люди, ласі до неправомірної вигоди.

Наступний епізод боротьби влади Києва з корупцією стався менш ніж через місяць - 18 серпня. Того дня оперативниками Управління захисту економіки в місті Києві, Департаменту захисту економіки Національної поліції України та слідчими прокуратури АРК, за сприяння Управління з питань запобігання та виявлення корупції апарату КМДА був затриманий під час отримання хабара голова конкурсної комісії з відбору кандидатів на заміщення вакантних посад керівників навчальних закладів міста Києва. Причому, затриманий виявився помічником одного з народних депутатів і членом Громадської ради при КМДА.
Як повідомили в правоохоронних органах, за 90 тис. гривень неправомірної вигоди він пообіцяв викладачеві ліцею сприяти в призначенні того на посаду директора загальноосвітнього навчального закладу.
Про те, що в Києві почалася системна боротьба з корупцією, стало зрозуміло 5-го вересня, коли влада оголосила про чергові викриття нечистих на руку чиновників. Зокрема,  був затриманий начальник Управління адміністративного та господарського забезпечення Київради Ігор Сабадаха, який вимагав від представника товариства з обмеженою відповідальністю хабар у сумі 24 тис. гривень як заставу та квартальну оплату (7 тис. гривень щомісяця).
Другий затриманий - посередник - завідувач господарства підконтрольного комунального підприємства «Госпкомобслуговування» передав останню частину хабара в розмірі 7 тис. гривень.

Хабарі чиновники вимагали за надання в оренду приміщень виробничо-складської бази КП «Госпкомобслуговування» в Голосіївському районі Києва і за підписання договору зберігання майна. Причому, офіційна вартість зазначених послуг склала 1 тис. гривень на місяць і виплачувалася окремо. У КМДА також зазначили, що в схемі брав участь ще один посередник.

Операція проводилася Управлінням з питань запобігання та виявлення корупції КМДА спільно з Управлінням захисту економіки КМДА і Нацполіцією під процесуальним керівництвом столичної прокуратури.
Слід зазначити, що правоохоронці гідно оцінили нарощування київською владою темпів боротьби з корупцією. Зокрема, вже 5 вересня про це в своєму Facebook  написав генеральний прокурор України Юрій Луценко.

«Серед затриманих - двоє посадових осіб КМДА: завідувач господарства КП «Госпкомобслуговування» і начальник Управління адміністративного та господарського забезпечення Київради. Вони затримані в рамках спільних з мером Києва дій з протидії корупції», - підкреслив Луценко.
Читайте також: Геннадій Пліс: «Ми очищуємо міську владу від хабарників. Сьогодні посадовця Київради спіймали на отриманні неправомірної вигоди»