Світ
2 лютого 2019
Путін заявив про призупинення участі Росії в ракетному договорі
Президент РФ також підтримав пропозицію Міноборони РФ про створення гіперзвукової ракети наземного базування середньої дальності.
news-image

Президент РФ Володимир Путін заявив, що відповідь Росії на вихід США з Договору про ліквідацію ракет середньої та меншої дальності (ДРСМД) буде дзеркальною, і Москва також призупиняє свою участь у договорі. Як повідомляє прес-служба Кремля, про це Путін сказав на зустрічі з главами МЗС і Міноборони РФ Сергієм Лавровим і Сергієм Шойгу, інформує «Є!», з посиланням на УНІАН.

«Наша відповідь буде дзеркальною. Американські партнери оголосили про те, що вони призупиняють свою участь у договорі, й ми призупиняємо. Вони оголосили про те, що вони займаються НДР (науково-дослідна робота - УНІАН) і НДДКР (науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи - УНІАН) і дослідно-конструкторськими роботами, й ми будемо робити те ж саме», - заявив Путін.

Президент РФ також підтримав пропозицію Міноборони РФ про створення гіперзвукової ракети наземного базування середньої дальності. При цьому він зазначив, що РФ не повинна втягуватись у витратну гонку озброєнь. Також Путін запевнив, що «Росія не розміщуватиме, якщо така зброя з'явиться, ні в Європі, ні в інших регіонах світу, зброю середньої та меншої дальності доти, доки у відповідних регіонах світу не з'явиться подібна зброя американського виробництва». Він звернувся до Лаврова і Шойгу з проханням уважно спостерігати за тим, що відбуватиметься, і своєчасно доповідати пропозиції щодо реакції РФ на події, що відбуваються.
Президент США Дональд Трамп оголосив, що 2 лютого США почнуть шестимісячний період виходу з Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД). Президент США заявив, що не допустить, щоб ядерний потенціал Росії переважав потенціал цивілізованого світу. Довідка УНІАН. Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності між СРСР і США був підписаний 8 грудня 1987 року. Документ покликаний сприяти обороні США і їх союзників у Європі і на Далекому Сході. Він забороняє США і Росії зберігати, виробляти та використовувати крилаті ракети наземного базування з радіусом дії від 300 до 3 тисяч 400 миль. Читайте також Трамп висловився за новий ракетний договір 4 грудня 2018 року держсекретар США Майк Помпео заявив, що США висунули Росії 60-денний ультиматум на відновлення виконання ДРСМД. За його словами, серед різних порушень, які Росія здійснювала впродовж багатьох років, - розробка і випробування з середини 2000-х років нової ракетної системи РФ "Новатор 9М729", яка дозволяє запускати крилаті ракети на надмірні відстані, заборонені договором. У Сполучених Штатах прийшли до висновку, що Росія істотно порушує цей договір, і вирішили припинити свої зобов'язання за ДРСМД як засіб захисту у відповідь на дії РФ. Держсекретар Помпео заявляв, що якщо Росія не відновить дотримання положень цієї угоди, США почнуть процес виходу з договору.


Читайте також: Канада скоротила персонал посольства на Кубі після серії загадкових хвороб дипломатів