Суспільство
22 лютого 2015
Експерт: Минуле в особі Росії не хоче відпускати Україну, а Майдан став початком нової історії
Тому все це вийшло за межі Майдану, за межі України
news-image

Майдан став початком нової історії України, а минуле в особі Росії не бажає відпускати Україну. Таку думку висловив політичний експерт Петро Олещук, передає Є! Єдність.інфо

"Я думаю, що очікування були принципово інші, тобто очікування були пов'язані з тим, що ми досить швидко можемо змінитися і можемо змінити нашу державу. Загалом, як показав досвід, ми в принципі тільки залишаємося на цьому шляху", - сказав експерт.

 

"Майдан виявився не кінцем, а початком нової історії України і минуле в особі Росії не бажає відпускати Україну. Тому все це вийшло за межі Майдану, за межі України", - додав він.

За його словами, це глобальне змагання за Україну, а в цьому контексті й самої України за своє майбутнє.

"Оцінити цю подію, я думаю ми зможемо не зараз, а через роки, тому що на даний момент ті процеси, які були запущені під час Майдану ще не дійшли до свого логічного завершення. І тільки коли ми побачимо завершення безпосередньо цих подій, тобто завершення агресії Росії, відновлення стабільності Української державності в тій чи іншій якості, чітке визначення і не двозначні вектори геополітичного розвитку України, тоді ми вже зможемо говорити про конкретні наслідки. В даний момент ми можемо говорити лише про проміжні наслідки і самий головний проміжний наслідок полягає в тому, що насправді нічого не завершено", - сказав Олещук.

Читайте також: Руслана: Я щиро бажаю росіянам знайти, відкрити, почути свій "Майдан"

На питання, як він оцінює людей, які стали символами Майдану, Олещук зазначив, що суспільству потрібні символи тому, що держава завжди формується навколо подібних значимих символічних фігур, постатей, подій.

"Це ключовий аспект у формуванні нової української автентичності. Ми не можемо з вами говорити хто з них яку роль відіграв у цих подіях, але зараз вони для суспільства стали новітнім українським пантеоном. Ідентичність, змінена, врятована від минулого. З одного боку, і люди більш молодого віку і люди старшого покоління, це фактично символічна основа, основа на якій буде будуватися нова Україна", - сказав експерт.

"Я думаю, нас чекає ще формування і становлення нового пантеону порівняно з тим, як буде формуватися і розвиватися, з'являтися заново нова Україна. Тобто нова Україна, нові герої, нові символи. От таким чином це потрібно оцінювати", - додав він.