Суспільство
23 лютого 2015
У православних християн і греко-католиків розпочався Великий піст
Великий піст у 2015 році триває з 23 березня по 11 квітня
news-image

Починаючи з понеділка, 23 лютого, у православних християн та греко-католиків розпочався Великий піст – найдовший і найсуворіший з чотирьох багатоденних постів Православної церкви, пише Є ! Єдність.інфо із посиланням на NEWSru.ua. 

Великий піст у 2015 році триває з 23 березня по 11 квітня, він має підготувати вірян до зустрічі головного християнського свята – Воскресіння Христового, або Великодня.

Великий піст встановлений на пам'ять про те, що Христос постився в пустелі сорок днів. В цей час церква згадує останні дні земного життя Ісуса Христа, його страждання і смерть. У храмах відбуваються особливо тривалі богослужіння, читаються спеціальні великопісні молитви, священики і диякони служать у темному одязі, оздоблення храмів також витримане в темних (або чорному) барвах.

Тривалість Великого посту, так чи інакше, пов'язана з числом 40, однак фактична його тривалість залежить від правил обчислення, прийнятих в конкретно взятій конфесії.

Великий піст триватиме загалом 48 днів, сорок з яких, власне, є основною частиною посту – "Чотиридесятницею", а останній тиждень – найсуворіший – називається "Страсним" – у ці дні згадують шлях Христа на Голгофу, Його страждання на хресті, смерть і поховання.

Читайте також: Над гробом Святого Петра молилися за мир в Україні

Сьогоднішній день називають Чистим понеділком. І сьогодні рекомендується утриматися від вживання їжі. Дозволяється тільки пити воду. Заборона на м'ясо діє протягом усього посту. У піст у православних не можна їсти не тільки м'ясо, а й рибу, молочні продукти.