Суспільство
25 лютого 2015
У Великобританії дозволено комбінувати гени трьох осіб при штучному заплідненні
Прихильники нововведення бачать в цьому можливість знизити число вроджених захворювань
news-image

Британський парламент дозволив використовувати ДНК трьох осіб при штучному заплідненні. Палата лордів більшістю голосів затвердила законопроект, передає Є! Єдність.інфо з посиланням на BBC News.

До серпня 2015 року належить розробити порядок застосування таких генетичних процедур та вимоги до їх линцензированию. Перша дитина від трьох батьків може з'явитися в країні вже в 2016 році.

Британія стала першою державою в світі, дозволив практику штучного комбінування геному людини. «Закон про трьох батьків» є поправкою в пакет нормативних актів про штучне запліднення і ембріології.

3 лютого проект був затверджений в палаті громад. Проти нього виступили більше 100 парламентарів, католицька церква і правозахисники, але все ж він пройшов встановлену процедуру, витримавши голосування у верхній палаті парламенту.

Прихильники нововведення бачать в ньому можливість знизити число вроджених захворювань. Противники побоюються, що це призведе до «конструювання» дитини виходячи з примхи батьків. Правозахисники вказують на відсутність досвіду застосування таких процедур: генетичні «коригування» можуть до невпізнанності змінити зовнішність плоду, а кожен зачата таким чином дитина приречена стати «піддослідним кроликом».

Метод отримав наукову назву «передачі мітохондрій». За словами медиків, жіночий організм має можливість подолати мутації в мітохондріях дитини і наступних поколінь. Для посилення цього ефекту пропонується наділити плід, крім ДНК батька і матері, здоровими ДНК і мітохондріями іншої жінки.

Читайте також: Регулярні заняття сексом збільшують шанс народити здорову дитину