Економіка та бізнес
2 березня 2015
Український алкоголь подорожчає майже вдвічі
Мінімальна ціна однієї пляшки горілки складе 55 гривень.
news-image

Державне підприємство "Укрспирт" підвищило з 1 березня ціни на спирт з 178 гривень до 265 гривень за декалітр.Про це заявив директор асоціації "Укргорілка" Володимир Остапюк, повідомляє Є | Єдність.інфо із посиланням на Кореспондент.

"У п'ятницю, 27 лютого, підприємства отримали інформацію про те, що з понеділка - з 1 березня - ціна на спирт підвищується з 178 гривень до 265 гривень за декалітр", - сказав він.

  Остапюк запевняє, що зараз жодне підприємство в Україні не готове до такого зростання цін.

"Ми розуміємо, що зростають ціни на газ, зростають ціни на зерно, збільшуються інші витрати. Але на сьогоднішній день незрозуміло, чому п'ять спиртзаводів "Укрспирту" утримують інший 41 завод. І чому ми повинні платити за це?", - заявив він.

Глава асоціації повідомив, що 19 січня аграрний міністр провів зустріч з виробниками виноробної та лікеро-горілчаної групи, на якій заявив, що з його приходом будь-яке підвищення ціни буде максимально прозорим.

"Ми цього не побачили. Вперше ціна на спирт за один день збільшується постфактум. Це перший такий прецедент і це точно не те, що нам обіцяли на зустрічі. Було б чесно і по-європейськи зібрати виробників і пояснити, що є патова ситуація. А тут за один день ми отримали таке підвищення від монополіста. У якій європейській країні таке ще можливо?", - сказав Остапюк.

Він також додав, що в собівартості продукції спирт становить близько 37%, а також нагадав, що всі комплектувальні для виробництва горілки - імпортні.

"Це призведе до того, що мінімальна ціна на полиці складе 55 гривень", - зазначив Остапюк.

Як повідомлялося раніше, пиво з вмістом етилового спирту від 0,5% з 1 липня 2015 року в Україні буде прирівняне до алкогольних напоїв. Зараз пиво відноситься до категорії слабоалкогольних напоїв.Нагадаємо, в листопаді 2014 року Кабмін знизив вартість акцизних марок на алкоголь і тютюн. Згідно з документом, акцизна марка на алкоголь подешевшала на 7,74 коп., а на тютюн на 5,1 коп.