МВФ та Україна досягли попередньої домовленості щодо кредитної програми на 5 млрд доларів
Фінансова підтримка покликана гарантувати готовність України повернутися до економічного зростання і відновлення більш широких реформ після завершення кризи.
news-image

21 травня команда співробітників Міжнародного валютного фонду на чолі з керівником місії в Україні Іванною Владковой-Холлар досягла попередної угоди з українською владою про нову 18-місячну програму кредитування Stand-by. Про це повідомляє 112.

Співробітники Міжнародного валютного фонду (МВФ) і українська влада досягли угоди на рівні персоналу щодо економічної політики для нової 18-місячної резервної домовленості (SBA). Нова угода Stand-by із запитуваним доступом до 3,6 млрд спеціальних прав запозичення SDR (що є еквівалентним 5 млрд дол. США) спрямована на забезпечення платіжного балансу України та підтримку бюджету, для подолання наслідків пандемії COVID-19", - заявила Владкова-Холлар.

За її словами, ця програма кредитування МВФ також повинна забезпечити і просування важливих структурних реформ, спрямованих на зменшення економічної вразливості країни.

Крім того, фінансова підтримка покликана гарантувати готовність України повернутися до економічного зростання і відновлення більш широких реформ після завершення кризи.

Очікується, що домовленість також стане каталізатором додаткової двосторонньої і багатосторонньої фінансової підтримки для України.

Керівництво Фонду та її виконавча рада повинні затвердити угоду найближчими тижнями.

Також стало відомо, що Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності", який унеможливить скасування рішення НБУ про націоналізацію банків.

Як ми писали, дефіцит в енергетичній галузі України на сьогодні досягає понад 50 мільярдів гривень. Ще окремо є заборгованість за минулі періоди.

До речі, на Одещині через посуху загинула практично половина посівів озимих зернових культур. Хоча документально оформлено втрату третини посівів.

Читайте також:МВФ відмовився від «розширеного» кредиту для України: що буде з курсом долара і скільки грошей отримаємо