Суспільство
1 червня 2017
«Додому, к****!»: під Гданськом поляки напали на будинок з українськими заробітчанами
У ході нападу постраждав польський бізнесмен, який намагався заступитися за своїх українських працівників.
news-image

Група п’яних поляків напала на будинок у містечку під Гданськом, де мешкають українські заробітчани. Внаслідок нападу постраждали кілька громадян України, а також поляк – власник фірми, який намагався заступитися за своїх працівників, передає «Є!» із посиланням на Zaxid.net.

Інцидент стався ще в ніч на неділю, 28 травня, однак розголос у польських ЗМІ отримав лише заораз. Тієї ночі кілька десятків п’яних місцевих поляків підійшли до будинку, у якому мешкали українці і почали кидати камінням та вигукувати ксенофобські гасла.

Як зазначає Gazeta Wyborcza, усі українці легально працюють у польській компанії, яка загалом налічує близько 60 співробітників, 24 з них – українці. Нападники побили власника компанії, громадянина Польщі, який намагався їх відігнати, а також кількох українців, які намагалися врятувати свого керівника.

У ході нападу на будинок, де мешкають 10 українських співробітників польської фірми, а також дві жінки і двоє дітей, нападники використовували палиці, «розочки» з розбитих пляшок і бейсбольну биту. Кричали «П**** на Україну», «Польща для поляків!», «До дому, к****!».

Поліція затримала сімох нападників віком від 23 до 38 років. Усі, крім одного, були п’яні, в одного з нападників виявили кокаїн. Прокуратура уже порушила кримінальну справу «на підставі злочину на тлі етнічної та расової ненависті».

«Цим чоловікам висунуто звинувачення у зневажанні і погрозах позбавлення життя постраждалих через їхню національність, – заявила Тетяна Пашкевіч, речниця окружної прокуратури у Гданську. – Ще одне звинувачення стосується побиття двох постраждалих: поляка, в якого працювали іноземці, і громадянина України».

За даними польської прокуратури, у 2016 році у Польщі порушено 1631 справа стосовно злочинів з расистських, антисемітських чи ксенофобських міркувань. Як зазначає GW, це на 83 випадки більше, ніж рік тому.

Читайте також: «Подорожі едокко»: у Музеї Ханенків відкриється виставка, присвячена мистецтву японського міста 17-19 століть