Світ
20 червня 2018
Саудівська Аравія планує зробити з Катару острівну країну
Аравійці планують побудувати канал, який позбавить Катар єдиного сухопутного кордону.
news-image

Саудівська Аравія оголосила тендер на будівництво каналу Салва вздовж кордону з Катаром, що фактично позбавить цю країну єдиного сухопутного кордону та зробить з неї острів, передає «Є!» із посиланнням на ТСН.

Термін подачі заявок на будівництво цього каналу завершується 25 червня, передає місцеве видання GulfNews. На участь в тендері вже подали заявки п’ять міжнародних компаній, назву переможця оголосять через 90 днів, який повинен буде збудувати 60-кілометровий канал протягом року.

Вартість будівництва цього каналу оцінюють у 746,5 мільйона доларів. Він буде до 200 метрів у ширину, та від 15 до 20 метрів вглиб. Таким чином, ним зможуть пересуватися кораблі розмірами 295 метрів у довжину та 33 у ширину.

Також на берегах каналу планують побудувати і декілька курортів та створити затоки для яхт та занять водними видами спорту.

Канал повністю розташовуватиметься у Саудівській Аравії, всього за кілометр від кордону між ними та Катаром, що фактично зробить з цієї країни острів замість півострова.

На іншому березі каналу, який безпосередньо і стане кордоном між країнами, буде встановлено саудівську військову базу та сховище для ядерних відходів. 

Нагадаємо, 5 червня 2017 року Королівство Бахрейн, Саудівська Аравія, Єгипет і ОАЕ повідомили про розрив дипломатичних відносин із Катаром через підтримку владою країни "тероризму та надання фінансової допомоги терористичним угрупованням".

23 червня Саудівська Аравія, ОАЕ, Єгипет і Бахрейн направили в Доху перелік із 13 вимог, які, у разі їх виконання, покладуть край конфлікту в Перській затоці. Для їх виконання арабські країни дали Катару 10 днів. Однак згодом цей термін подовжили.

Катар згодом заявив, що вважає цей перелік "нерозумним або неможливим" й не виконує його. Арабські країни наразі продовжують бойкот держави. 

Читайте також: Venezia La Serenissima: Музей Ханенків запрошує подивитись на мистецтво Венеції 16–19 століть