Суспільство
16 лютого 2021
Ганна Маляр: Безпека ваших дітей — це ваша задача
Якщо вас не пускають у кабінет до зубного лікаря вашої дитини — йдіть до іншого лікаря.
news-image

Кадри з Рівного, як зубний лікар б'є дітей-пацієнтів, облетіли вже всі соціальні медіа та телеканали. Про цей випадок, та які висновки варто зробити усім батькам розповіла юрист-кримінолог Ганна Маляр.

По-перше, шановні батьки, ви маєте право знаходитись поряд зі своєю дитиною під час лікування. Просто вимагайте це. Якщо вас не пускають у кабінет до зубного лікаря вашої дитини — йдіть до іншого лікаря. По-друге, будь-які медичні маніпуляції повинні з вами узгоджуватись", - пояснює експерт.

Складніше стоїть питання з дитячим стаціонарним лікуванням. 

Європейські стандарти давно, ще у 1988 році, встановили право батьків знаходитись цілодобово поряд з дитиною у стаціонарі. Так записано у «Хартії прав дітей, які перебувають у лікарнях»: — Діти, що знаходяться в лікарні, мають право на присутність батьків, або особи, котра їх замінює, протягом усього лікування. — Розміщення з дитиною має бути запропоновано всім батькам. — Необхідно вживати заходів для заохочення батьків у прийнятті рішень про перебування в лікарні разом з дитиною. Їхня медицина вважає, що батьки — це найкращі ліки, а тому дитина швидше одужує, якщо поряд батьки", - додала юристка.

За словами пані Ганни, у нас з цим складніше. 

У приватних клініках це питання не стоїть — там палати розраховані на дитину та одного з батьків. А от в державних та комунальних дитячих лікарнях — буває різне, буває так, що немає ліжок для батьків. Крім того, частина лікарів досі вважають, що батьки — то зайвий їм клопіт і вони лише заважають лікарям працювати", -  говорить юрист-кримінолог.

Щодо цього випадку у Рівному, звісно, це злочин, але пані Ганна впевнена, це не поодинокий випадок.

Думаю те саме має місце і в окремих дитячих садочках та навіть молодших школах (я з такими ситуаціями стикалась). Тому безпека ваших дітей — це ваша задача. Діти вам все не розкажуть, повірте, тому все треба перевіряти. Де це можливо, бути присутнім або встановлювати камери відеоспостереження", - пише експертка.

Розповіла Ганна Маляр і про власний негативний досвід зі шкільних років та нагадала, що діти не завжди можуть розповісти батькам, якщо їх ображають, б'ють, принижують вчителі, вихователі, чи навіть лікарі.

Даруйте за власні спогади, але моя перша вчителька була заслуженим вчителем, якимось там нерядовим членом КПРС, до неї було вкрай складно потрапити в клас, але при всій героїчній біографії вона давала запотиличники, била лінійкою по руках, давала дітям прізвиська і ще багато чого. Я ніколи батькам про це не розповідала, бо я не знала, що в цьому процесі щось не так. Більше того, я щиро боялась і водночас щиро любила цю вчительку. Це я вже зараз з висоти років та освіти розумію весь жах ситуації. Добре, що мені потім пощастило з класним керівником, яка любила всіх нас, як рідних дітей. Тому не сподівайтесь, що дитина вам все розповість — це не факт", - наголосила юристка.

Нагадаємо, в Гарвардському університеті провели дослідження, яке показало, що діти, у яких було релігійне виховання, ймовірно, будуть здоровими і будуть мати більш високий рівень щастя в ранньому дорослому віці, ніж ті, хто цього не робив.

Як ми писали, шкільні підручники, які уже майже затвердили, вкладають в голови 8-класників концепції «Новоросії» і «великого російського брата». За словами Наталії Піпи, основний посил рекомендованих Комісією підручників у тому, якби Україна рухалась у російському напрямку - і війни б не було і взагалі, жити було би краще.

До речі, у київській приватній клініці у дівчини знайшли «пухлину» і відправляли до Туреччини вирізати здоровий орган. Лікар відразу сказав, що якщо є гроші, потрібно терміново летіти оперуватися до Туреччини – тоді дівчина буде жити.

Читайте також:У Китаї дітям заборонили брати мобільні телефони до школи