Суспільство
24 січня 2018
Дослідження: ібупрофен погіршує чоловічу фертильність
Препарат приводив до порушення виробництва тестостерону і в цілому погіршував здоров'я чоловіків.
news-image

Високі дози ібупрофена і його часте застосування може збільшити ризик проблем з чоловічою фертильністю. Про потенційну загрозу від знеболюючої пише Гардіан,  повідомляє «Є!» з посиланням на Експрес.

У дослідженні взяли участь десятки молодих чоловіків у віці від 18 до 35 років. Вони брали по дві таблетки ібупрофену протягом шести тижнів. Препарат за цей час приводив до порушення виробництва тестостерону і в цілому погіршував здоров'я чоловіків. Їх скарги схожі з тими, які зазвичай турбують людей похилого віку або курців. Вчені з'ясували, що вже через два тижні після початку прийому препарату у більшості чоловіків з'явився компенсований гіпогонадизм - зниження активності статевих гормонів.

Лікарі відзначають, що хоч вироблення тестостерону падало ненадовго і приходило до норми після припинення курсу ібупрофену, є ймовірність, що цей стан може стати постійним. За їх словами, нестача статевих гормонів не може компенсуватися організмом нескінченно - рано чи пізно вони перестануть вироблятися. Дослідники попереджає, що ібупрофен може викликати й інші проблеми зі здоров'ям: втому, втрату м'язової маси і еректильну дисфункцію.

Читайте також:Учасник АТО з ампутованою кінцівкою підкорює спортивні вершини