Суспільство
29 січня 2018
В Україні підйом інфекційних захворювань
Діти без профілактичних щеплень відвідувати організовані колективи не повинні, а управління освіти повинні їм організовувати інші форми навчання для здійснення їх конституційних прав.
news-image

В Україні підйом інфекційних захворювань. На даний час - це кір, а найближчим часом, за прогнозами медиків - можливий спалах дифтерії. Про це пише «Є!» з посиланням на ІРТ.

Саме це стало причиною дискусії фахівців з охорони здоров"я. За словами Андрія Байбарзи, лікаря - епідеміолога Управління обласного лабораторного центру зараз активно проводиться імунізація дитей. Для нещеплених жодних додаткових вказівок чи рішень на місцевому рівні про відвідування дитячих закладів не існує. Потрібно керуватися законом України» Про захист населення від інфекційних хвороб». 

Андрій Байбарза, лікар - епідеміолог ДУ Полтавського обласного лабораторного центру МОЗ України: »Діти без профілактичних щеплень відвідувати організовані колективи не повинні, а управління освіти повинні їм організовувати інші форми навчання для здійснення їх конституційних прав..»

Щодо дорослого населення - вакцини проти кору в наявності немає. 
Зросла і потреба у додатковій партії вакцини для дітей - розповідає начальник Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктор Лисак. Та зазначає,- планується закупити нову партію вакцини від кору бельгійського виробника. 

Віктор Лисак, начальник Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА:

»Ми в ручному режимі дивимося , де використовувати, де ні, але всі території кричать, щоб у нас було, такого не буде, ми будемо дивитися, де треба - це робити , де виникає ситуація.»

Щодо дифтерії, ситуація як на Полтавщині, так і в цілому по Україні стабільна - розповідає Віктор Лисак. Масової захворюваності - не зареєстровано. На території Полтавської області вакцина від дифтерії є в наявній кількості. 
Віктор Лисак, начальник Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА:

»Раз у десять років потрібна ревакцинація, проти дифтерії і стовбняка, звертайтеся до сімейного лікаря ..» »330тисяч доз вакцини є, не тоді коли, епідеміологи і клініцисти задекламували дифтерію і все інше.. »

За даними лікарів - епідеміологів на території України зареєстровано і вірус грипу В. Щоправда ситуація стабільна і на даний час епідемічний підйом не спостерігається.
Андрій Байбарза, лікар - епідеміолог ДУ Полтавського обласного лабораторного центру МОЗ України:

«Погано є те, що зараз практично припинилися щеплення, вакцина є в аптечній мережі , можливість отримати щеплення є…» »Доцільність захиститися від грипу є постійно, і в першу чергу тим людям, які мають попутні захворювання..»

Все ж медики закликають, в разі зараження людини будь-яким інфекційним захворюванням - утриматися від відвідування колективів. При наявності високої температури обов’язково звернутися до сімейного лікаря. 

Читайте також:Угорщина надасть Закарпаттю 8 тисяч вакцин від кору