Рибалка: В Україні потрібно провести стрес-тести всіх банків
В Україні необхідно провести стрес-тести всіх банків країни і передати всі "погані" активи банків у новостворене державне агентство з відновлення активів
news-image

Таку думку висловив голова комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики та банківської діяльності Сергій Рибалка під час банківських слухань у парламенті, передає Є! Єдність.інфо

"У НБУ, по суті, є два варіанти для вирішення проблем з простроченою заборгованістю позичальників банків. Перший: покладатися на нових менеджерів або власників банку для його" очищення ". Тобто, максимально підвищити збір коштів за простроченими кредитами. Другий шлях: відокремити безнадійні кредити і передати у новостворене державне агентство з відновлення активів, яке спеціалізуватиметься на стягнення простроченої заборгованості з позичальників ", - зазначив чиновник.

Разом з тим він нагадав, що закон про спрощення капіталізації та реструктуризації банків передбачає обов'язкову діагностику проблемних установ.

"Але життя показує: коли проблеми видно неозброєним оком, то вже занадто пізно. Пропоную провести стрес-тести у всіх банках без винятку. І за результатами зобов'язати їх підготувати плани резервного фінансування. А вже після" генеральної чистки "проводити такі тотальні зовнішні обстеження раз на півроку ", - розповів Рибалка.

Разом з тим голова профільного комітету заявив про необхідність системних заходів з реструктуризації проблемних кредитів.

Читайте також: У Фонді гарантування розповіли про долю проблемних банків